Monday, June 13, 2011

Lempeng Pisang Oat

Semalam ada orang bagi pisang, tak tahu pulak jenis pisang apa, 
sebab jarang-jarang tengok pisang jenis ni, gemok-gemok pisangnya,
nak makan gitu je tak berapa sedap cam pisang emas dibawa belayar,
hubby kata buat cekodok jelah... 
tengok-tengok stok minyak kat dapur hampir-hampir kehabisan, 
pikir-pikir tak payahlah buat cekodok,
buat lempeng aje lah, kurangkan penggunaan minyak,
lagipun tekak orang-orang kat rumah ni baru aje nak kebah dari batuk,
tengah dok godeh-godeh adunan lempeng ni teringat lak
nak campur lempeng ni dengan oat,
tak pernah try lagi, tapi, ok kot,
so apa kata kita cuba....

bahan-bahan :
4 biji pisang ( apa-apa jenis le ikut suka korang )
kalau pisang kecik-kecik bubuhlah lebih
yang akak guna ni pisang dia gemok-gemok
3 sudu besar gula
1/2 cawan kelapa
1 cawan tepung gandum
4 sudu besar oat segera
secubit garam

cara :
lenyek pisang hingga hancur campurkan gula, kelapa, tepung, oat dan garam,
gaul kesemuanya hingga sebati,
panaskan kuali, lenserkan sedikit margerine,
dan bolehlah mula menggoreng lempeng tu,
kalau ada daun pisang lagi best,
boleh goreng lempeng you all beralaskan daun pisang, 
baunya lebih harum dan menyelerakan...
kepada sesiapa yang kena makan lebih oat 
(sebab dah jadi member baik cik kolestrol)
tapi tak lalu nak telan, 
bolehlah pelbagaikan hidangan oat anda dangan mencuba resepi ini....

lempeng pisang oat
makan panas-panas cicah ngan butterpun sodap....




No comments: