Tuesday, January 4, 2011

lasagna

anak-anak dari hari tu merengek nak makan lasagna,
so  weekend lepas kami bergotong-royong menyediakannya...

first - rebus beberapa keping lasagna,
macam rebus spaghetti, panaskan air,
put 2-3 titik minyak masak @ sedikit butter untuk elak melekat,
peringatan : jangan rebus sekali banyak-banyak  nanti melekat dan pecah-pecah.



2nd - buat inti,
cam kuah spaghetti jer... tapi jangan cair...
prefer chicken compared to beef,
selalunya guna brand cik ramly, 1 paket, 
2 biji bawang besar,  5 biji bawang putih, chop-chop-chop,
panaskan minyak and tumis bawang tu, then masukkan ayam
biar sampai agak kering barulah masukkan spaghetti sos, botol besar,
mushroom (slice), tomato (potong dadu)
and garam secukup rasa...



 3rd - sediakan white sauce
100gm butter, 750 ml fresh milk, 1 cawan tepung gandum
and a bit of pepper or black pepper pun boleh,
panaskan butter
api perlahan
taburkan tepung sedikit demi sedikit
kacau slow-slow
masukkan susu
sedikit demi sedikit
plus pepper
tutup api keep kacau jangan sampai berketul

 mozarella cheese, make sure dikeluarkan lebih awal dari freezer
 kalau tak keras berketul-ketula lak nanti

 ha... semua bahan dah ready bolehlah setat menyusun lasagna ni....
mula-mula susun kepingan lasagna meliputi seluruh caserole,
 then letak inti, ratakan



white sauce pulak...



tabur mozarella cheese di atas white sauce



 buat selapis lagi, repeat langkah tadi..



sedia untuk dibakar



bakar about 30 - 45 minutes



tarra.....dah masak pun....



jom makan.....




2 comments:

house of corelle said...

waahhhh...
terbaekkk dr madam surii
i likeee
nant nak buat jgk...
tp lasagna x bli lagii..
hhehe
thnksss for the clear& clarity instruction!

mrsbudin said...

slamat mencuba, dah berjaya jgn lupa bawa mai opis ha...