Tuesday, May 15, 2012

sambal permaisuri

my mr hubby amat suka makanan yang pedas-pedas
kalau makan tak ada yang pedas-pedas
macam ada jer yang tak kena...
hinggakan kalau makan nasi ayam atau nasi beryanipun
mesti request cili padi
and off course dia memang suka sambal belacan
tapi since en. resdungnye agak menjadi-jadi sekarang ni
especially bila makan sambal belacan...
maka saya dah tak lagi menyediakan sambal belacan di rumah
tapi hidangan pedas tetap juga pasti ada
so saya gantikan dengan sambal ini
we call it
sambal permaisuri


untuk menyediakannya senang jer..
kita cuma perlukan ikan bilis barang segenggam
cili merah 2 biji, cili padi 10 biji,
kalau nak pedas korang tambah le lagi 
then bawang merah seulas dua 
saya guna yang saiz kecik jer

ikan bilis digoreng hingga garing
dah garing, angkat, letak tepi dulu
lepas tu goreng cili merah, cili padi dan bawang
agak-agak layu sikit tu bolehlah angkat

kesemua bahan tadi hendaklah ditumbuk
nak tumbuk halus boleh
nak kasar-kasar sikitpun boleh ikut suka korang ler
pas tu bolehlah dimakan
makan lak ngan nasi panas-panas
pergh... malatops...





No comments: