`ibu masak tempoyak ke hari ni',
`iye.. '
`whoa.... yes.-yes-yes, bestnyer'
itulah gelagat anak-anakku. ikan patin masak tempoyak. their favourites tu.
aku ni bukanlah orang pahang, hubby lak orang sg. buloh...
so memanglah tak de kena mengena ngan ikan patin dan tempoyak.
belakar masak nipun dari my sister yang bersuamikan orang pahang,
since anak-anak suka sangat lauk ni.
masakan ni antara yang tersempoi sekali
nak tahu camner nak buat?
so, here it goes....
of course you all mesti ada ikan patin (agak-agak panjang 1 kaki)
10-15 biji cili padi
kunyit 1/2 inci panjang
1 helai daun kunyit
1 batang serai -diketuk-ketuk
terung bulat kecik-kecik (optional)
1 cawan tempoyak atau ikut suka you all kalau suka banyak leh tambah lagi
asam keping
(kalau tempoyak tu dah cukup masamnya tak yah le letak asam keping)
garam secukup rasaair secukupnya
memula kenalah siang ikan tu kan, potong-potong, cuci bersih, letak tepi dulu
kata orang kalau nak elak berbau boleh rendam ngan air asam sekejap,
tumbuk cili ngan kunyit,
masukkan semua bahan ke dalam kuali kecuali terung, asam keping dan daun kunyit,
biarkan sampai menggelegak, jangan lupa kacau-kacau kuah tempoyak ni,
then masukkan daun kunyit dan terung
kacau-kacau lagi jangan kacau kuat sangat kang hancur lak ikan korang tu,
jika rasa kurang masamnyer leh tambah tempoyak atau masukkan asam keping,
biarkan hingga ikan masak dan cukup rasa garam dan asamnyer
then leh lah tutup api dan hidang bersama nasi panas ... pergh..
so inilah hasilnya...
silalah rasa...
No comments:
Post a Comment